Прочетен: 4955 Коментари: 13 Гласове:
Последна промяна: 19.03.2013 19:37
Бърза рецепта за „обяд по селски”
Добре че Баба Марта днес се смили и смени зимните температури с топличко слънце, та реших да завърша малко позакъснялата резитбата на овошките в градината.
Улисан в работата съм пропуснал времето за обяд, но стомахът ми ме подсеща за това. Оставям ръкавици, ножицата и триона и се прибирам за обяд. Да, но жена ми от два дена е по „пътека” на курорт и масата очаква мен.
Ето как решавам проблема с вече сериозно измъчващият ме глад. Ще приготвя най-лесната и бърза рецепта в случая – пържен зелен кромид с яйца.
И така, както казват в кулинарните предавения, вземам двайсетина стръка зелен кромид. Е, под това „вземам” разбирайте: отскачам до градината и наскубвам от лехата зеления лук.
За да бъде по вкусно, ще сложа и няколко стръка зелен чесън. Лесна работа – лехата с зеления чесън е непосрествено до тази с лука.
Набързо ги изчиствам още там на место и тъкмо да се затичам нетърпелив към печката в кухнята поглеждам към зеленката маруля. Добре ще е да има и малко салатка.
Резвам три марулки.
Малки са все още - нямат онзи големия търговски вид, с който примамват от сергиите на пазара, но засметка на това са нежни, крехки.
И така – досещате се какво следва, нали?
Измиване, нарязване на зелените стръкове лук и чесън, малко зехтин, сол на вкус и запържване, задушаване за няколко минутки.
Следват яйцата. Няма да тичам до кокошарника сега. Още сутринта щастливите ни кокошки се отчетоха всяка с по едно яйчице.
Само се присягам в хладилника, където яйцата се разполагат сами необезпокоявани от разни други хранителни глезотии - все пак има още два дена до пенсията.
Чуквам четири яйца в зелената бърканица от лук и чесън. Разбърквам малко и ... толкова. Гася котлона и докато изчаквам малко да изстине така набързо приготвения пролетен деликатес, накъсвам измитите листа на марулките. Малко зехтин, оцет и солчица и на тях и ... Да ми е сладко, нали?
Ако беше сега жена ми до мен, сигурно щеше да отбележи, че пържен зелен кромид лук с яйца, било афродизиак! Няма що, намекът ще е повече от ясен!
Тук спирам с писането, че „афродизиакът” ще истине!
19.03.2013 19:49
Да беше по-наблизо,да те почерпя една хубава салатка със зеленчуците от снимките ;-)) И градусова течност ще се намери, за да не присяда ;-))
Майсторски приготвените гозби от спанак и боб заслужават внимание! :-)))
19.03.2013 22:36
Да беше по-наблизо,да те почерпя една хубава салатка със зеленчуците от снимките ;-)) И градусова течност ще се намери, за да не присяда ;-))
Може пък някога и да стане. Виртуална наздравица споделям сега. ;)
Има, имааа, ама няма компания, а сам не е сладко;))
как да а спомена, като е много хубава и много сладко пари на гълтача - кайсева! то за такава вкусотия не е за писане, то е само за пиенье/както се изразява К.Радков/ :-))
Не Богохулствай, приятелю!:-)) Сега са Месни пости! А иначе в постинга, в рецептата има един момент, в който става дума за съдържанието на хладилника :-)) Но предложението ти е чудесно!Но и една пържолка стига...
ИМА! Ама когато съм много гладен, не мисля за подробностите, за увертюрите. Иначе- 45 градусова кайсиева- върши работа! :-))
Хм, като гледам, има с какво да се присъединя и аз. Това е хубавото на двора и градината - винаги може да се врътне една манджа, дори и от камъчета ;) :)))
Наздраве!
Хм, като гледам, има с какво да се присъединя и аз. Това е хубавото на двора и градината - винаги може да се врътне една манджа, дори и от камъчета ;) :)))
Наздраве!
Една толкова приятна в общуването дама, при всички случаи ще направи и ракийката и мезето по-сладки. И ще допринесе за настроението!
Наздраве и от мен!