Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 23:36 - Загадъчният надпис, "намери" своя преводач!
Автор: anwel Категория: История   
Прочетен: 3533 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 24.06.2013 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                         До читателите на постинга в моя блог  "Един камък търси своя археолог"

                   Уважаеми приятели,
        На всички Вас, 1298  посетители на този мой постинг от  09.07. 2012 год.имам огромното удоволствие да Ви съобщя, че днес  се получи дългоочакваното съобщение за разчитане на древния арменски надпис върху камъка от постинга!
         Ето,  за този надпис ставаше дума в постинга ми от 09.07. 2012 год.

image

       В коментарите под постинга от миналата година,  посетител на блога изказа мнение, че това е написано на арменски, на някаква старинна, древна арменска азбука нещо като нашето старославянско черковно писмо.
 Тъй като преди години съм общувал с арменец като колеги, сътрудници на местния вестник, журналист от гр.Пазарджик, открих го и му предложих да прочете този мой материал. Оказа се, че той в момента е и председател на настоятелството при Арменската църква в Пазарджик и съвсем естествено това предизвика и неговия интерес.
      При съвместните ни усилия да разгадаем тайната на историята на този камък, стигнахме до извода, че е може би от основите на изгорялата през 1946 година стара Арменска църква в гр.Пазарджик. 
      Желанието на арменското църковно настоятелство, камъкът да намери своето достойно место в двора на новата Арменска църква, се натъкна с нищо небоснованата съпротивата на новия собственик на вилата пред чиято ограда е изоставен камъка от предишния собственик на имота, който всъщност преди много години го беше открил в захвърлен в едно блато до село Огняново.
      Потърсени бяха помощта на Община Пазарджик,  Регионалния Исторически музей и Община  с. Огняново. Важното условие за успешното развитие на "операцията" по преместване на камъка - тежащ около 500 кг- стана условието, надписът да бъде разчетен.
 И ето днес вече имам съобщение от г-н Нерсес Ширинян за получен превод на надписа.

        Ето съдържанието на надписа:
 /фонетично на арменски/

 
Айс е тапанаг йегехецво Сурп Аствадзадзни
вор бадме ( гам хише) махтес Сахаги вор пъхосецав
ар Кристос тъхвин

 
и  значението на български:

Това е надгробна плоча в църква Сурп Аствадзадзин (Света Богородица), която да разказва / или напомня / за хаджи Сахак, който се възнесе при Бог

 
 
  Вследствие на това откритие, г-н Ширинян стига до извода, че  
вероятно преди датиращата от 1720 г. стара църква "Сурп Степаннос" /Св. Стефан/ е съществувала и друга с името "Сурп Аствадзадзин" /Св. Богородица
/
  Превод :
архиерейски наместник на Епархията на Арменската Апостолическа Православна Църква в България архимандрит Абгар Овакимян

     Освен това, тези дни при изкопи за новострояща се кооперация в Пазарджик са открити други по-малки камъни с арменски букви,  което  поражда мисълта, че може би там ще е била още по-старата /от преди 1720 год./ Арменска църква и този , големият камък да е именно от тази най-старата църква.
Предстоят още интересни неща, но не мога да скрия удовлетворението си от интересния резултат вследствие на упоритостта ми в разнищването на тази древна загадка.
    Единствено съжалявам, че първооткривателят, човекът извадил от блатото и съхранил през годините този паметник, много уважавинят и обичан от цялото село, доктор Минчо Цолев, вече не е всред нас... Вечна му памет! С него приживе много сме разговаряли за камъка и надписа, подтикваше ме да предприема нещо  за да узнаем какво пише, но... така се развиха нещата, че едва днес тайната е разгадана.
      Нетърпелив съм да видя как Арменците ще монтират камъка като паметник в двора на тяхната новопостроена, много красива църква "Суруп Степаннос".




Гласувай:
10



1. tikoev - Поздрави за хубавия постинг! Ар...
21.06.2013 23:45
Поздрави за хубавия постинг! Арменците са едни от първите християни и ви поздравявам за това!
цитирай
2. anwel - Благодаря за добрите думи!
22.06.2013 00:05
tikoev написа:
Поздрави за хубавия постинг! Арменците са едни от първите християни и ви поздравявам за това!

Винаги съм се отнасял с уважение към арменците - и колеги и приятели съм имал и имам! Вярно е, че когато започнах с разузнаването, не очаквах такова развитие, но сега съм много доволен и благодаря и на читателя арменец на миналогодишния постинг, който даде насоката на търсене.
цитирай
3. pvdaskalov - Трябва...
22.06.2013 12:00
Винаги трябва да се радваме, когато едно упорство с благородна цел се увенчае с успех.
Поздрави!
цитирай
4. anwel - Благодаря! Сега за мен е интересно..., наистина как ще завърши тази история - в
24.06.2013 12:01
pvdaskalov написа:
Винаги трябва да се радваме, когато едно упорство с благородна цел се увенчае с успех.
Поздрави!

... наистина как ще завърши тази история - в двора на Арменската църква! Убеден съм ще е интересно и вълнуващо за братята арменци!
цитирай
5. joysii - Изключително хубаво впечатление ...
29.06.2013 16:39
Изключително хубаво впечатление прави това, че във връзка с надписа, сте потърсили помощ от компетентни хора, а не сте се завтирили, като някои местни "исторически светила", да разчитате сами текста.
Поздрави,господине.
цитирай
6. anwel - Благодаря,joysii
30.06.2013 13:15
joysii написа:
Изключително хубаво впечатление прави това, че във връзка с надписа, сте потърсили помощ от компетентни хора, а не сте се завтирили, като някои местни "исторически светила", да разчитате сами текста.
Поздрави,господине.

Така и трябва - за всяко специално нещо, да се търси съответния специалист ако искаме истинско решение на проблема! Историята с Камъка все още е в развитие.
цитирай
7. zvezdichka - Много интересна история
20.11.2013 00:43
с развитие и хубав край! Поздравления за усилията относно разчитане на надписа! В край сметка нещата си идват на мястото!
цитирай
8. anwel - И камъкът вече си е на мястото !
22.11.2013 14:25
zvezdichka написа:
с развитие и хубав край! Поздравления за усилията относно разчитане на надписа! В край сметка нещата си идват на мястото!

Нищо чудно един ден да стана "почетен" арменец всред пазарджишките арменци :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anwel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 178029
Постинги: 66
Коментари: 180
Гласове: 246
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031